Spéth Norbert ezüst-, Herceg Alex Valentin pedig bronzéremmel távozott a ma véget ért, Bangkokban rendezett muaythai világbajnokságról. A ringben elért kiváló eredmények mellett pedig sportdiplomáciában is elkönyvelhettünk egy sikert. Négy magyar versenyző vett részt az IFMA muaythai világbajnokságon, ami minden idők legnagyobb és legerősebb tornája volt 92 ország, több mint 1500 versenyzőjével.

A magyarok legjobbja, Spéth Norbert (A kategória, – 67 kg) egyértelmű éremesélyesként érkezett Bangkokba, és ennek megfelelően is teljesített. Az elődöntőig könnyedén jutott el, ahol az a Dimitrij Varac jött szembe, akitől Spéth az előző világbajnokság döntőjében vereséget szenvedett. Most azonban fordult a kocka és a magyar bunyós tudott diadalmaskodni, ezzel pedig bejutott a fináléba. Ott viszont a pontozók a hazai thai versenyzőt, Thanet Nitutornt látták jobbnak, így Spéth idén is ezüstéremmel térhet haza a világbajnokságról. 

Herceg Alex Valentin (U23-as kategória, 63,5 kg) lett a magyar válogatott másik érmese. A fiatal harcos három győzelemmel a háta mögött már biztos érmesként várhatta az elődöntőt. Az újabb siker azonban nem jött össze, és mint kiderült, a későbbi világbajnoktól, egy thai versenyzőtől kapott ki, de így még szebben csilloghat a bronzérme. 

A nagy reményekkel érkező Nardelotti Zoltán (A kategória, -75 kg) kiválóan kezdte a tornát, két mérkőzést is könnyedén nyert meg, ám a másodikon megsérült a lába, így a következő összecsapásra már nem volt esélye kiállni és nem tudott a dobogó közelébe férkőzni.

Koczó Henrik (U23-as kategória, -71 kg) élete első vébéjén egyből búcsúzni kényszerült, izraeli ellenfele az első két menetben jobbnak bizonyult, és a magyar versenyző jó hajrája ellenére megnyerte a párharcot. 

A sportdiplomáciai sikerre rátérve: Szabó Lászlókorábbi főtitkárt beválasztották az IFMA végrehajtó bizottságába és döntéshozó testületébe. Főbíróink pedig, Vojvoda György és Szöllős Imremegszerezték a WMC profi muaythai szervezet licencét. Mindemellett az a megtiszteltetés is érhette őket, hogy a Lumpenee stadionban kipróbálhatták magukat pontozóbíróként.

(Fotók és további érdekességek: a Magyar Muaythai Szakszövetség-Hivatalos facebook oldalán és Instagramon (hunmuaythai))

Please follow and like us:
Facebook